Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια συχνή δερματική πάθηση που οφείλεται σε ιό γι’ αυτό και ανήκει στα λοιμώδη δερματικά νοσήματα. Μπορεί να διαγνωστεί σε παιδιά και ενήλικες.
Πώς το αποκτώ;
Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει μέσω χρήσης μολυσμένων λευκών ειδών (όπως πετσέτα και σεντόνια), στρωμάτων γυμναστικής αλλά και εξ επαφής. Στους ενήλικες συχνή είναι και η μετάδοση στη γεννητική περιοχή με την σεξουαλική επαφή. Η χρήση προφυλακτικού κατά την επαφή δεν αρκεί για την προφύλαξη από τη νόσο, γι’ αυτό και ενήλικες με ενεργή μολυσματική τέρμινθο θα πρέπει να αποφεύγουν τις ερωτικές επαφές με τον σύντροφό τους.
Τέλος, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μολυσματικής τερμίνθου είναι πως μπορεί το άτομο που νοσεί να μεταδώσει τη βλάβη στον εαυτό του (αυτοενοφλαμισμός).
Τα συμπτώματα
Η μολυσματική τέρμινθος εκδηλώνεται με συστάδες από σπυράκια που ξεκινούν ως κωνοειδείς βλάβες και εξελίσσονται σε «σπυράκια» με ερυθρό περίβλημα και λευκή κεφαλή, τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Επίσης, άνθρωποι με ατοπική δερματίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό λόγω των μικροσκοπικών αμυχών που προκαλεί στην επιδερμίδα τους.
Η διάγνωση
Η κλινική εξέταση και η εξέταση με το δερματοσκόπιο θα δώσει στον δερματολόγο τα στοιχεία που χρειάζεται για να καταλήξει στη διάγνωση. Στην περίπτωση που η κλινική εικόνα δεν είναι σαφής, ο δερματολόγος μπορεί να πάρει δείγμα ιστού για να κάνει μικροσκοπική εξέταση.
Η θεραπεία
Η μολυσματική τέρμινθος συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία σε διάστημα 12 με 18 μηνών. Τις περισσότερες φορές, όμως προτείνεται θεραπεία ώστε να περιοριστεί η μετάδοση σε άλλους αλλά και η επέκταση των βλαβών στο ίδιο άτομο. Οι βλάβες μπορεί να καταστραφούν με εκπυρήνιση (εκρίζωση με ειδική λαβίδα που έχουν οι δερματολόγοι), laser ή κρυοθεραπεία. Καυστικά διαλύματα μπορεί επίσης να έχουν ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.