Ένα κομμάτι της ακτινοβολίας που εκπέμπει ο ήλιος είναι η υπεριώδης (ultraviolet –UV). Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αόρατη. Υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες μελέτες που τη συνδέουν με την εμφάνιση καρκίνων του δέρματος και με τις ρυτίδες, δυσχρωμίες, χαλάρωση που εμφανίζονται στο δέρμα με τα χρόνια (το μεγαλύτερο ποσοστό γήρανσης που εμφανίζεται στα ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος πχ πρόσωπο, λαιμό, ραχιαία επιφάνεια χειρών και οφείλεται στον ήλιο).

Για να μελετούμε καλύτερα τη UV έχει χωριστεί αυθαίρετα σε τρία τμήματα UVC, UVB και UVA. Η UVA φτάνει στην επιφάνεια της γης, έχει σημαντική ένταση σε από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα. Η UVB φιλτράρεται σε ένα ποσοστό στην ατμόσφαιρα αλλά φτάνει στη γη – έχει σημαντικότερη ένταση τις ώρες 11:00-15:00. Η UVC απορροφάται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και σε φυσιολογικές συνθήκες δε φτάνει στην επιφάνεια της γης.

Για να προστατευόμαστε από της ανεπιθύμητες ενέργειες του ήλιου, πρέπει να αποφεύγουμε παρατεταμένες δραστηριότητες στον ήλιο χωρίς προστασία (ρούχα, καπέλο, γυαλιά). Επίσης προστασία προσφέρουν τα γνωστά μας αντηλιακά. Αυτά περιέχουν φίλτρα που είτε ανακλούν την ακτινοβολία (φυσικά) είτε την απορροφούν (χημικά). Σημασία έχει να καλύπτουν στο μεγαλύτερο βαθμό και από τη UVB και από τη UVA και μάλιστα και από το πιο μακρύ άκρο της UVA.

Σημασία έχει επίσης να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή αντηλιακού όταν είμαστε στον ήλιο για πολλές ώρες, ιδρώνουμε, κολυμπάμε. Υπάρχει μία συζήτηση για την πιθανότητα να σχετίζεται η χρήση αντηλιακών με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Στην Ελλάδα για να έχουμε φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D αρκούν λίγα λεπτά καθημερινής έκθεσης μιας μικρής επιφάνειας σώματος (πχ χέρια).

H Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας άλλωστε προτείνει να μην επαφιόμαστε στην έκθεση στον ήλιο για να αυξήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D αλλά στη σωστή διατροφή και στα συμπληρώματα αν αυτά είναι απαραίτητα (πχ κλινήρη άτομα που είναι πάντα μέσα σε κλειστούς χώρους).

Μαρίτα Κοσμαδάκη – Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, PhD και Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου «Α. Συγγρός»

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κανένα σχόλιο ακόμα, προσθέστε τη φωνή σας παρακάτω!


Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *