Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Πάθηση

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μία κατάσταση που οδηγεί σε μόνιμη απώλεια τριχών (αλωπεκία) και σχετίζεται με γενετικό υπόβαθρο. Μπορεί να αφορά άντρες και γυναίκες.

Ανδρογενετική Αλωπεκία σε άντρες

Είναι η πιο συχνή μορφή αλωπεκίας στους άνδρες. Η αραίωση των τριχών ξεκινά από την πρόσθια γραμμή του μετώπου και τους κροτάφους που μπορεί να συνυπάρχει με αραίωση στο κέντρο του τριχωτού. Όσο εξελίσσεται ίσως φτάσει να αφορά όλο το κεφάλι, συνήθως εκτός της πίσω μεριάς της κεφαλής (ινιακή περιοχή) και χαμηλά πλάγια στους κροτάφους.

Ανδρογενετική Αλωπεκία σε γυναίκες

Παρότι είναι συχνότερη στους άντρες, πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει και τις γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Το μοτίβο της αραίωσης στις γυναίκες είναι διαφορετικό και αφορά σε συνολική αραίωση των μαλλιών και λέπτυνση της τρίχας στην κορυφή του κεφαλιού. 

Σε τι οφείλεται

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μία γενετική νόσος και θεωρείται ότι η προδιάθεση να εμφανιστεί είναι κληρονομική. Εμπλέκεται η δράση των ανδρογόνων στον τριχικό θύλακα. Μπορεί να ξεκινήσει σε νεαρές ηλικίες, από τη δεκαετία των 20 ή 30 ετών και να επιδεινωθεί με γοργό ρυθμό. Εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες ίσως επιβαρύνουν την κλινική εικόνα σε ένα άτομο με προδιάθεση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το έντονο στρες, οι διατροφικές ελλείψεις, κάποια φάρμακα και παθήσεις του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής. Η αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου στις γυναίκες έχει συσχετιστεί κυρίως με τις ορμονικές διαταραχές, με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και με διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Η διάγνωση

Η τριχοσκόπηση ή/και το τριχοριζόγραμμα είναι η βασικότερη διαγνωστική μέθοδος καθώς επιτρέπει στο δερματολόγο να εκτιμήσει τον αριθμό, την πυκνότητα και την ποιότητα των τριχοθυλακίων. Πρόκειται για μη παρεμβατική μέθοδο που εφαρμόζεται επίσης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας. 

Ο δερματολόγος ίσως επίσης εφαρμόσει και pull test για να αξιολογήσει τον αριθμό των τριχών που χάνονται και ίσως και εξετάσεις αίματος για να ελέγξει διατροφικούς και ορμονικούς παράγοντες.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Εάν βρεθούν ιατρικά αίτια και ορμονικές διαταραχές, θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία. 

Η θεραπεία μπορεί να είναι μη παρεμβατική και να περιλαμβάνει τοπική φαρμακευτική αγωγή. Αυτή κυρίως αφορά σε μινοξιδίλη και φινασταρίδη. 

Παράλληλα μπορεί να συστηθεί συμπληρωματική θεραπεία που ενισχύει το αποτέλεσμα της αγωγής με μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής και η αυτόλογη μεσοθεραπεία RPR. Κάποιοι ασθενείς, όμως, βελτιώνονται μόνο με μεταμόσχευση τριχών από υγιή στην πάσχουσα περιοχή. 

Ρωτήστε τώρα έναν ειδικό

210 -7291711

Δείτε επίσης

Διαβάστε σχετικά

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι μια
κατάσταση που μπορεί να
εμφανιστεί με διαφορετικές
μορφές ανάλογα με το τι την
προκαλεί.

Μεταμόσχευση
Μαλλιών

Με τη μεταμόσχευση μαλλιών
μπορούμε να επιτύχουμε ένα
σταθερό και μόνιμο αποτέλεσμα.

Ανδογενετική
Αλωπεκία

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μία γενετική νόσος και θεωρείται ότι η προδιάθεση να εμφανιστεί είναι κληρονομική.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι μια
κατάσταση που μπορεί να
εμφανιστεί με διαφορετικές
μορφές ανάλογα με το τι την
προκαλεί.

Μεταμόσχευση
Μαλλιών

Με τη μεταμόσχευση μαλλιών
μπορούμε να επιτύχουμε ένα
σταθερό και μόνιμο αποτέλεσμα.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00-21.00 Σαββάτο: 09.00 - 17.00

CONTACT US

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 64 115 28 Αθήνα 210 72 91 711 info@dermoiatriki.com