Ποικιλόχρους πιτυρίαση
Πρόκειται για μια μορφή μυκητίασης του δέρματος που δεν είναι μεταδοτική αλλά μπορεί να σας ενοχλεί αισθητικά.
Σε τι οφείλεται η ποικιλόχρους πιτυρίαση
Υπεύθυνος είναι μύκητες, του γένους malassezia, που υπάρχουν φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας. Η υγρασία, η έντονη λιπαρότητα του δέρματος καθώς και η αυξημένη παραγωγή σμήγματος συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό του και τότε αρχίζει να προκαλεί προβλήματα, χωρίς όμως η νόσος να μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Είναι επίσης μια μορφή δερματίτιδας που παρουσιάζεται συχνότερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Τα συμπτώματα
Ο μύκητας επηρεάζει τη φυσική χρωστική του δέρματος και η ποικιλόχρους πιτυρίαση εκδηλώνεται με μικρές ή μεγαλύτερες κηλίδες, σε χρώμα πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο από εκείνο της επιδερμίδας. Πάνω τους το δέρμα ίσως εμφανίζει μία λεπτή απολέπιση. Τα στίγματα επικεντρώνονται στον κορμό και τα μπράτσα και πιο σπάνια στο λαιμό και το πρόσωπο. Εκτός από αυτά, δεν προκαλεί φαγούρα, ερεθισμό ή άλλα συμπτώματα, μπορεί όμως να υποτροπιάζει, δηλαδή οι κηλίδες να εξαφανίζονται και να εμφανίζονται ξανά.
Η θεραπεία
Παρότι δεν προκαλεί προβλήματα και ενοχλήσεις, εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία η μυκητίαση αυτή μπορεί να προκαλέσει έντονους αποχρωματισμούς στο δέρμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που «μαυρίζουμε». Κάνοντας κλινική εξέταση, ο δερματολόγος θα κάνει τη διάγνωση και θα δώσει την ανάλογη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κρέμες, λοσιόν, σπρέι ή αγωγή από το στόμα. Η μυκητίαση θεωρούμε ότι έχει θεραπευτεί σε 4 εβδομάδες. Το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος, όμως, ίσως αργήσει να αποκατασταθεί μερικούς μήνες.
Υπάρχει πρόληψη;
Η καλή σωματική υγιεινή και το τακτικό ντους αν έχετε πολύ λιπαρή επιδερμίδα στο σώμα θα βοηθήσει. Αποφύγετε τα λιπαρά αντηλιακά και προτιμήστε εκείνα σε μορφή τζελ και φοράτε ρούχα από φυσικά υφάσματα που επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναπνέει. Σε λίγα περιστατικά ίσως ο δερματολόγος προτείνει και προφυλακτική αγωγή με περιστασιακή χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων.